Dossier Aardbeving Nepal

B-Fast mogelijk niet aan de slag in Nepal

Het is voorlopig niet duidelijk wanneer de Belgische reddingswerkers van B-Fast van New Dehli naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu zullen kunnen vliegen. Mogelijk zal het team zelfs helemaal niet in actie kunnen komen in Nepal. Volgens de VN is er niet genoeg infrastructuur in Kathmandu aanwezig om nog teams toe te laten. Enkel teams met een veldhospitaal krijgen voorrang, en dat heeft B-Fast niet.

Het doel van de Belgen blijft voorlopig in elk geval om ter plaatse aan de slag te gaan, klinkt het bij Dimitri De Fre van B-Fast. Vermoedelijk zou dat dan wel ten vroegste dinsdagavond of woensdag kunnen.

Nadat de Belgen eerst al vertraging opliepen in het Midden-Oosten, bleek bij het naderen van Kathmandu dat de luchthaven volledig vol zat en geen vliegtuigen meer kon ontvangen. De Airbus A320 werd afgeleid naar New Dehli, in het noorden van India, waar de 43-koppige ploeg minstens tot vandaag moet wachten om te kunnen vertrekken. Zeker zeventien vliegtuigen met noodhulp wachten ook in New Dehli op groen licht om richting Kathmandu te mogen vertrekken.

Het Belgische team is wel vooral gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van overlevenden onder het puin. De kans op succes slinkt daarbij fors naarmate de tijd verstrijkt. Het valt dus niet uit te sluiten dat de Verenigde Naties ervoor zouden opteren om voorrang te geven aan andere expertise op weg naar Kathmandu. Het blijft dus op het laatste moment afwachten of de Belgen ook effectief naar de Nepalese hoofdstad kunnen en mogen gaan.