Russische motards raken Polen niet in

Tien motorrijders van de Russische motorbende Nachtwolven zijn vanmiddag aan de grensovergang van Wit-Rusland naar Polen tegengehouden. Ze werden al snel verplicht om rechtsomkeer te maken. De Nachtwolven zijn van Moskou onderweg naar Berlijn om te vieren dat het Rode Leger zeventig jaar geleden de nazi’s versloegen. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken had vorige week al gezegd dat de Russen Polen niet binnen zouden mogen.

De weigering van Polen lijkt misschien vreemd, maar een en ander valt te verklaren door de goede banden die de Nachtwolven onderhouden met het Kremlin en president Vladimir Poetin. De Poolse premier, Ewa Kopacz, noemde het voornemen van de motorbende eerder al een "provocatie" wegens de aanwezigheid onder de motorrijders van "Russische nationalisten". Volgens Kopacz herinnert de geplande zegetocht wat te veel aan de Sovjet-dominantie over Polen van na de Tweede Wereldoorlog. Ook het conflict in Oekraïne zorgt voor een splijtzwam tussen Polen en Rusland.

De Nachtwolven wilden na een rit van 6.000 kilometer op 9 mei aankomen in Berlijn, na een tocht door Wit-Rusland, Polen, Tsjechië, Slovakije en Oostenrijk. Op 9 mei wordt in Moskou de overwinning met een grote parade herdacht. Volgens sommige Poolse media is een andere groep – ook Nachtwolven – er wel in geslaagd om via de Russische enclave Kaliningrad Polen binnen te komen.