Dossier Aardbeving Nepal

Seismoloog: "Ergste moet nog komen"

De aardbeving van zaterdag en de naschokken zijn nog maar de voorbode van wat komen gaat. Dat zegt professor Manuel Sintubin, seismoloog aan de KU Leuven. Volgens Sintubin is de kans groot dat er nog aardbevingen van een magnitude van 8,6 zullen plaatsvinden. “De aardbeving van zaterdag valt daarbij in het niets.” Toch is voorspellen wanneer dat zal gebeuren onmogelijk. "Dat het gaat gebeuren, staat vast. Maar wanneer, en waar precies, dat is moeilijk te zeggen", bevestigt professor Marc De Batist van de UGent.

Een en ander heeft te maken met de aanwezige breuksegmenten. “Ten westen van Kathmandu is er een lang breuksegment dat sinds 1505 niet meer bewogen heeft. Er is in dat stuk dus een tekort aan bewegingen. Want de plaattektoniek tussen India en Eurazië gaat wel door. Er bouwt zich dus een spanning op”, legt Sintubin uit.

Het gevolg is dat die spanning ergens heen moet en dat kan catastrofale gevolgen hebben: “Het is te verwachten dat dat lange segment zich op een bepaald moment in één keer zal losscheuren, met aardbevingen met een magnitude van 8,6 op de schaal van Richter.”