Dossier Aardbeving Nepal

Baby's uit Nepal naar Israël gebracht

Drie prematuurbaby’s uit Nepal zijn overgebracht naar Israël. Het zijn baby’s van Nepalese draagmoeders voor koppels uit Israël. Zij halen de baby's en zwangere draagmoeders naar Israël omdat Nepal niet veilig is na de aardbevingen. Er worden deze week nog 22 baby’s en vijf hoogzwangere draagmoeders naar Israël overgevlogen.

De baby’s werden naar Israël gevlogen met een vliegtuig dat eerst dokters en medisch materiaal naar de getroffen regio’s had gebracht. De bedoeling van het land is om elk vliegtuig met hulpmiddelen te laten terugkeren met gestrande Israëliërs. Daar horen ook de baby’s bij die in Nepal geboren werden. In Israël is draagmoederschap niet legaal en daarom moeten vele koppels in het buitenland een draagmoeder zoeken.

Hoogzwangere draagmoeders voor Israëlische koppels worden ook overgebracht, om er zeker van te zijn dat ze op een veilige en gezonde manier kunnen bevallen. De hulpverlening in Nepal heeft zijn handen vol met de vele slachtoffers van de aardbeving. Bovendien zijn vele medische voorzieningen uitgeschakeld of verwoest tijdens de bevingen. De zwangere vrouwen mogen in Israël blijven tot de baby geboren is, maar moeten dan terug naar Nepal. Het land is zeer streng als het op het verlenen van visa aan niet-joodse buitenlanders aankomt. 

Vandaag vertrekken nog drie vliegtuigen met medische hulpmiddelen. Zij zullen terugkeren met acht baby’s.