Rellen om 43 vermiste studenten

Protesten in Mexico liepen gisteren gewelddadig af. Meer dan 200 mensen kwamen op straat voor de 43 studenten die gisteren precies 7 maanden verdwenen waren. Vermoedelijk is de politie verantwoordelijk voor hun verdwijning en dat zorgt voor woede bij de bevolking.

Mensen uit het hele land kwamen gisteren op straat voor de 43 studenten die op 26 september, precies 7 maanden geleden, verdwenen in het dorp Iguala. In de hoofdstad Mexico City verzamelden meer dan 200 mensen voor een vreedzame mars. Ze kwamen samen op Paseo de la Reforma aan het grote beeld in de vorm van het cijfer ‘43’, een eerbetoon waar activisten al maanden aan werken.

In de zuiderse staat Guerrero, waar Iguala ligt, verliepen de marsen allesbehalve vreedzaam. Woedende Mexicanen ramden de poorten van een overheidsgebouw en bekogelden het met stenen. Sommigen reden hun truck zelfs door de ramen van het gebouw.

De bevolking is boos vanwege de onmacht van hun regering. Die heeft toegegeven dat de studenten hoogst waarschijnlijk vermoord zijn na een clash met corrupte politieagenten. De politie van de staat heeft banden met drugsbendes en zou de jongeren hebben overgeleverd aan het kartel ‘de Verenigde Strijders’. Slechts één lichaam werd al teruggevonden, de 42 overige blijven spoorloos. De verdwijningen hebben al tot verschillende protesten en internationale kritiek geleid.

De studenten studeerden voor leerkracht en waren tussen de 18 en 23 jaar. Hun families hopen nog steeds dat ze leven teruggevonden worden. De autoriteiten zijn echter nog geen stap verder in hun zoektocht en hebben ook nog niemand officieel kunnen aanklagen. De burgemeester van Iguala en zijn vrouw zijn wel al gearresteerd, zij zouden de leiders zijn van ‘de Verenigde Strijders’. Een voormalig lid van het kartel gaf ook al toe aan de politie dat hij bevel kreeg om de studenten te executeren.