Twee doden bij rellen in Burundi

In de Burundese hoofdstad Bujumbara zijn twee betogers door de politie doodgeschoten tijdens rellen tegen president Pierre Nkurunziza. Gisteren werd bekendgemaakt dat het Burundese staathoofd voor een derde ambtstermijn zou gaan, ook al is dat in strijd met de grondwet.

De autoriteiten hadden alle protestacties verboden maar toch ontstond er protest in enkele wijken van Bujumbara. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de betogers uiteen te drijven. Ook werd er met scherp geschoten, waardoor er twee doden en minstens één gewonde viel.

Hoewel Afrikaanse en westerse landen er bij Nkurunziza op aandrongen zich niet opnieuw kandidaat te stellen, nomineerde zijn partij hem opnieuw voor het presidentschap. De Verenigde Staten en de Europese Unie dreigden zelfs met sancties.

Volgens de oppositie gaat een derde ambtstermijn lijnrecht in tegen de grondwet, die een maximum van twee termijnen voorschrijft. De voorstanders van Nkurunziza zeggen dat zijn eerste termijn niet telt, omdat hij toen niet door de bevolking maar door het parlement is verkozen.

Meer dan 17.000 Burundezen zouden sinds vorige maand naar buurlanden Rwanda en Democratische Republiek Congo zijn gevlucht, uit angst voor geweld in aanloop van de presidentsverkiezingen op 26 juni.