Dossier Aardbeving Nepal

Bourgeois: 100.000 euro naar Nepal

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die ook bevoegd is voor Buitenlands Beleid, maakt 100.000 euro noodhulp vrij voor Nepal. Het geld gaat naar Rode Kruis Vlaanderen, dat er al 35 jaar actief is met een 'focus op disaster preparedness'. Europa trekt drie miljoen euro uit voor het getroffen land.

Het Rode Kruis zal met eerste hulp, de bloedbank, watervoorzieningen en onderdak volop actie op diverse terreinen voeren. "Met deze bijdrage willen we in eerste instantie de slachtoffers van deze tragedie bijstaan", legt de Vlaamse regeringsleider uit. 

Europa stuurt drie miljoen euro

De Europese Commissie trekt 3 miljoen euro uit voor Nepal. "We sturen geld naar Nepal om de mensen ter plaatse te helpen na deze tragedie", zegt Christos Stylianides, de eurocommissaris voor Humanitaire Hulp.

Het belangrijkste is volgens Stylianides is om medische teams snel ter plaatse te sturen. Diverse Europese landen, waaronder België, Finland, Nederland en Polen, hebben ook al reddingsteams gestuurd. Nederlandse hulporganisaties hebben vandaag geld beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Cordaid Mensen in Nood geeft 50.000 euro om de eerste noodhulp te kunnen bieden. Save the Children stelt 25.000 euro beschikbaar.

Het aantal doden na de beving in Nepal is vanavond opgelopen tot 2.450. Er zijn ook zeker 6.000 gewonden.