Dossier Aardbeving Nepal

Rode Kruis opent rekening voor Nepal

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft 100.000 euro vrijgemaakt voor onmiddellijke hulp voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Het Rode Kruis roept ook op bijdragen te storten op zijn rekeningnummer, ten voordele van de slachtoffers in Nepal. Dat kan op BE 53 0000-0000-5353, met vermelding 'Nepal'. Ook Plan International (BE86 2900 2855 0050), SOS Kinderdorpen (BE17 3100 4034 5521) en UNICEF (BE31 0000 0000 5555) roepen op geld te storten op hun respectievelijke rekeningnummers.

De zware aardbeving in de buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft intussen al 2.400 slachtoffers geëist. Internationale hulporganisaties proberen hulp te bieden in de regio, maar het Rode Kruis roept ook de bevolking in Vlaanderen op een bijdrage te doen om de slachtoffers te helpen.

Rekeningnummers

Via het noodhulpfonds maakt het Rode Kruis Vlaanderen al 100.000 euro vrij voor hulp in de regio en via het rekeningnummer BE 53 0000-0000-5353 kan iedereen een bijdrage doen, met vermelding ‘Nepal.’

“Dat geld is dringend nodig om de getroffen bevolking van de meest levensnoodzakelijke dingen te voorzien”, laat het Rode Kruis weten. “Sommige mensen zijn alles kwijt. Het gaat dan om kookmateriaal, kleren, hygiënische producten, tentzeilen, voeding enz… Dankzij het bestaande netwerk van zowel Rode Kruis-Vlaanderen als dat van het Nepalese Rode Kruis kan dat zeer snel en efficiënt tot bij de mensen geraken die die hulp echt nodig hebben.”

Ook Plan International (BE86 2900 2855 0050), SOS Kinderdorpen (BE17 3100 4034 5521) en UNICEF (BE31 0000 0000 5555) roepen op geld te storten op hun respectievelijke rekeningnummers.

Gemeenschappelijke actie?

Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties beraadt zich deze namiddag over een gemeenschappelijke actie ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Nepal. "We sluiten een gezamenlijke opoep om fondsen in te zamelen zeker niet uit, maar eerst moeten de leden van het Consortium hun 'assessment' uitvoeren. We gaan niet over één nacht ijs, als we zo een beslissing nemen", aldus Eric Todts, directeur en woordvoerder van het Consortium.

"De meeste van onze organisaties zijn op het terrein actief, of zijn bezig met zich naar het terrein te begeven. Zij maken eerst een assessment, een evaluatie en dan zullen we in functie van de noden beslissen, of we als Consortium een oproep doen. Intussen staat het de verschillende organisaties vrij om zelf al oproepen te lanceren naar hun achterban", aldus Todts. In het Consortium zetelen Handicap International, Unicef België, Caritas International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Plan België.

"Het team van Oxfam in Nepal brengt momenteel de humanitaire noden in kaart", aldus Pieter De Schepper, woordvoerder van Oxfam België. "Een ploeg technische experts staat klaar om per vliegtuig vanuit het Verenigd Koninkrijk te vertrekken met noodhulpvoorraden. Zij zullen ter plekke instaan voor zuiver water, sanitaire voorzieningen en voedselpakketten." Oxfam-Solidariteit bereidt het nodige voor om ook in België een fondsenwervingsactie te lanceren.

"De teams van Dokters van de Wereld die al in het land aanwezig waren, in Kathmandu en in Chautara, zijn gemobiliseerd om de Nepalezen te helpen. Ze krijgen sinds zondag versterking van een urgentieteam van een chirurg, twee dokters, een coördinator en een logistiek medewerker", aldus Jelle Boone, communicatieverantwoordelijke van Dokters van de Wereld.