VS: Rellen na protest tegen politiegeweld

Bij de betogingen tegen het politiegeweld in de stad Baltimore, in het oosten van de VS, zijn gisteren rellen uitgebroken. Een tiental relschoppers werd opgepakt. Volgens de Amerikaanse media werden politiewagens beschadigd en werden agenten met onder andere stenen en flessen bekogeld. Er sneuvelden enkele winkelramen en een van de winkels zou ook geplunderd zijn. De politie meldt op Twitter dat er tot nu toe twaalf verdachten werden opgepakt.

De politie laat ook weten dat de rellen veroorzaakt werden door een geïsoleerde groep mensen van buiten de stad.  De protestmars zelf was gisteravond erg rustig verlopen. Uiteindelijk zijn zowat 1.200 mensen op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over het gewelddadige optreden van de politie, dat het leven had gekost aan de 25-jarige Afro-Amerikaan Freddie Gray.

Gray overleed op 19 april aan de gevolgen van een halswervelbreuk die hij een week eerder bij zijn arrestatie had opgelopen. Op videobeelden die voorbijgangers hebben gemaakt, is te zien hoe de jongeman door twee agenten tegen het trottoir wordt gedrukt en vervolgens naar een politiewagen wordt gesleept. De begrafenis van Freddie Gray vindt maandag plaats.