Syrisch regime verliest strategische stad

Het al-Nusra Front, de gewapende groepering gelinkt aan Al Qaeda in Syrië, heeft vandaag de strategische stad Jisr al-Shughour veroverd. Mogelijk gaat het om een keerpunt in de Syrische burgeroorlog, die nu al vier jaar woedt.

Strijders van het al-Nusra Front en van andere islamistische rebellengroepen verwierven de volledige controle over de stad, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De stad ligt op de weg naar de provincie Latakia, de thuisbasis van president Bashar al-Assad.

"Sinds donderdag waren er gevechten aan de gang met het regime", zegt de directeur van het observatorium, Rami Abdel Rahmane. "Er wordt nu gevochten ten zuiden en oosten van de stad." Het observatorium telde minstens zestig omgekomen Syrische soldaten in Jisr al-Shughour, in de noordoostelijke provincie Idleb.

De coalitie van islamistische rebellen veroverde eind maart al de stad Idleb, de tweede provinciehoofdstad die het regime prijsgaf na Raqqa in het noorden. Raqqa is nu het bolwerk van IS in Syrië. Een bron bij het Syrische leger gaf tegenover het officiële agentschap Sana de nederlaag toe.

Jisr al-Shughour telde voor 2011 nog 45.000 inwoners. Het was een van de laatste bolwerken van het regime in de provincie. Ook was het strategisch van belang omdat het dicht tegen Turkije ligt, een land dat de opstand steunt, en tegen Latakia, aan de Middellandse Zee.