Verjaardag Armeense genocide herdacht

In de Armeense hoofdstad Jerevan hebben heel wat staatshoofden en sympathisanten de genocide van exact honderd jaar geleden herdacht. Toen werden anderhalf miljoen Armeniërs gedood door Ottomaanse Turken. Onder meer de Russische president Poetin en de Franse president Hollande waren aanwezig op de plechtigheid.

President Serzj Sarkisian verwelkomde de gasten op een sobere plechtigheid nabij het centrale monument van Jerevan. De staatshoofden legden bloemen neer bij het monument en er werd een eeuwige vlam aangestoken om de slachtoffers van de genocide te herdenken.

Erkenning

Op 24 april 1915 beval de Ottomaanse regering de deportatie van Armeniërs naar de toenmalige provincie Syrië. Turkije weigert echter de gebeurtenissen te erkennen als genocide. Volgens hen was er geen sprake van een geplande liquidatie, maar vielen er ‘toevallig’ slachtoffers bij de deportatie. Voor de Turken ligt het te gevoelig om toe te geven dat hun voorvaders zich schuldig gemaakt hebben aan een van de ergste misdaden ooit.

Armenië vraagt al lang dat andere landen de gebeurtenissen wel als genocide aanzien. Duits president Joachim Gauck erkende gisteren de ramp nog officieel als genocide.