83-jarige wil Mount Everest beklimmen

Een 83-jarige Nepalees is vandaag begonnen aan een beklimming van de Mount Everest. Hij wil de oudste mens worden die op het hoogste punt ter wereld heeft gestaan. De Everest beklimmen vanuit Nepal is één van de moeilijkste manieren om te top te bereiken.

Min Bahadur Sherchan is vandaag in Kathmandu vertrokken, vastberaden het record van de oudste mens op de bergtop te verbreken. Voorlopig staat dat record op naam van de Japanner Yuichiro Miura, die de berg op tachtigjarige leeftijd beklom in 2013. Sherchan probeerde het in 2013 ook al eens, maar moest toen opgeven door ademhalingsproblemen en slecht weer. Het is al zijn derde tocht, want in 2008 haalde hij de top wel, op 76-jarige leeftijd.

De 83-jarige hoort bij de Nepalese Gurkha’s, soldaten die in dienst zijn van het Britse leger en berucht zijn om hun uithoudingsvermogen en vechtkunsten. Sherchan wil die kwaliteiten dan ook tonen aan de wereld met zijn expeditie.

Langs de Nepalese kant zijn momenteel bijna 400 bergbeklimmers vanuit de hele wereld onderweg naar de top van de Mount Everest. Vorig jaar bereikte slechts een enkele groep vanuit Nepal de top, nadat bij een lawine boven het basiskamp 16 mensen om het leven kwamen.