Dossier Terreurdreiging

Politieoperatie tegen Al Qaeda in Italië

De Italiaanse politie heeft een islamistische terreurcel in Sardinië opgerold en 18 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van terroristische activiteiten in Pakistan. Twee van de gearresteerden zouden lijfwachten zijn geweest van Osama bin Laden, die in 2011 in Pakistan gedood werd. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat de cel vijf jaar geleden een aanslag op het Vaticaan had gepland. Openbaar aanklager Mauro Mura maakte duidelijk dat nog veel in de voorwaardelijke wijs is: "we spreken van een aanwijzing die wijst op de voorbereiding van een mogelijke aanslag, mogelijk op het Vaticaan".

De 18 verdachten worden ervan beschuldigd deel uit te maken van "een organisatie die zich bezighoudt met grensoverschrijdende misdaden à la al-Qaïda en andere radicale organisaties die gericht zijn op de gewapende strijd tegen het Westen en de huidige regering in Pakistan". Zo staat in het arrestatiebevel. Daarnaast wordt hen ook betrokkenheid bij illegale migrantensmokkel ten laste gelegd. Ze brachten Afghanen en Pakistanen vanuit Italië naar Noord-Europese landen.

Pakistan en Afghanistan 

Enkelen onder hen hadden deelgenomen aan terroristische daden in Pakistan, waaronder de aanslag op de markt Meena Bazar in Peshawar in oktober 2009, die het leven kostte aan meer dan 100 mensen.

Volgens de speurders beschikte het terreurnetwerk over een "overvloed" aan wapens en "meerdere leden die bereid waren om terreurdaden uit te voeren in Pakistan en Afghanistan". De leden van het netwerk konden zich in Italië vestigen omdat ze met medeplichtige aannemers arbeidsovereenkomsten afsloten, of door asielaanvragen met vervalste papieren.

"Buitengewoon"

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, heeft de ontmanteling van het netwerk "buitengewoon" genoemd. Tegen de Italiaanse zender Rai 3 zei hij dat "een onderzoek dat in 2009 geopend is, heeft geleid tot de ontmanteling van een netwerk van mensensmokkelaars, maar ook tot de arrestatie van personen die geassocieerd worden met een terreurorganisatie die als doel had bloedbaden aan te richten."

Volgens de politie zullen er vrijdag nog meer operaties uitgevoerd worden in andere regio's van Italië.