Israël vuurt op Gaza na Palestijnse raket

Israëlische tanks hebben enkele granaten afgevuurd op de stad Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook, nadat Palestijnse militanten minstens een raket hadden afgevuurd naar Zuid-Israël. Veiligheidsfunctionarissen in Gaza zeiden dat verschillende explosies werden gehoord in het noorden van de regio. Niemand raakte gewond en er werd ook geen schade geregistreerd. Israël vierde donderdag de 67ste verjaardag van de oprichting van de staat.

Een woordvoerster van het Israëlische leger had eerder op de radio bevestigd dat uit de regio een raket op het zuiden was afgevuurd. Ook daar vielen geen gewonden en was er geen schade. Volgens een hoge vertegenwoordiger van Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, was zijn beweging niet op de hoogte van afgevuurde raketten. De Palestijnse organisaties staan achter de wapenstilstand met Israël, schreef Ismail Radwan in een e-mail.

Israël en de Palestijnen hadden in de zomer van 2014 een 50 dagen durende oorlog gevoerd en waren op het eind ervan een wapenstilstand van onbepaalde duur overeengekomen. Sindsdien wordt er al eens een raket of een mortiergranaat op het zuiden van Israël afgevuurd. Als antwoord op een dergelijke aanval voerde Israël in december een luchtaanval uit op een Hamas-school.

Tijdens de oorlog werden in de geïsoleerde kuststrook aan de Middellandse Zee volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) 96.000 huizen vernietigd of zwaar beschadigd. Meer dan 2.100 Palestijnen en meer dan 70 Israëli's kwamen bij het conflict om het leven. UNRWA-directeur Robert Turner beschreef de humanitaire situatie in de Gazastrook als "catastrofaal". De mensen staan voor een hongersnood, klinkt het in een mededeling.

Foto: archief