"België zet schip in tegen smokkelaars"

In Brussel vindt vandaag een extra Europese top plaats over de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. Actievoerders willen Europese leiders onder druk zetten, ze noemen dit de ‘top van de schaamte’. “Omdat Europa al jaren zegt dat ze er iets aan gaan doen, maar de recente tragedies tonen aan dat Europa hier in mislukt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken.

Europa wil de mensensmokkelaars gericht aanpakken. “Ze willen hun boten vernietigen, maar daar zijn wel VN-mandaten voor nodig. Ze gaan ook het budget verdubbelen van de veiligheidsdiensten binnen de Europese grenzen en de patrouilles op de Middellandse Zee. Ze vragen ook extra steun aan de lidstaten zelf.”

“België gaat het marineschip Godetia inzetten”, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “Dat is het commandoschip van de mijnenjagers. Dat kan ter plaatse gaan patrouilleren en aantonen dat Europa aanwezig is. Het mag schepen met mensensmokkelaars interveniëren, maar niet enteren.”

Europa wil zich engageren om 5000 Syrische vluchtelingen te herverdelen. “Maar hoe dat juist gaat gebeuren, is nog niet duidelijk”, zegt Frencken.