Vrouw voor ogen van kinderen gedood

Het Nederlandse programma ‘Opsporing Verzocht’ heeft gisteren bewakingsbeelden getoond waarop te zien is hoe een moeder van 34 voor de ogen van haar kinderen wordt geliquideerd. Het is niet de gewoonte van de politie om zulke beelden vrij te geven, maar ze hoopt zo dat de mensen uit de omgeving van de daders zich realiseren wat er is gebeurd. Wie de politie de gouden tip kan bezorgen, krijgt een beloning van 20.000 euro.

De 34-jarige Luana Lux Xavier werd doodgeschoten op 8 december 2014 in Amstelveen. Op de beelden is te zien hoe Luana thuiskomt. Ze parkeert haar wagen en schakelt het alarm van het huis uit. Daarna loopt ze terug naar de wagen en opent ze de koffer. Op dat moment komt een zwarte BMW met twee mannen aangereden.

Een jonge man stapt uit aan de passagierskant. Hij loopt op Luana af en begint onmiddellijk te schieten. Luana zakt in elkaar, de man stapt terug in de BMW en rijdt weg. De auto wordt later uitgebrand teruggevonden.

Voorbereid

De liquidatie zelf werd niet getoond in het programma, maar gebeurde wel voor de ogen van de kinderen van de vrouw. De actie was goed voorbereid en heeft mogelijk iets te maken met de vriend van de vrouw, die ook de vader van de kinderen is. Die man is Najib Himmich (27), een berucht kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld.

Criminele milieu

Himmich, van Marokkaanse afkomst, werd geboren in Amsterdam. Hij was ooit een veelbelovend kickbokser, maar kwam in contact met het criminele milieu. In september 2014 is hij spoorloos verdwenen. Na de moord op zijn vriendin Luana, heet Najib met niemand meer contact gezocht, voor zover de politie weet. Het is ook niet zeker of hij dood is of ergens ondergedoken leeft.