Dossier Terreurdreiging

Nieuwe aanslagen verijdeld in Parijs

In Parijs is zondag een man opgepakt die een aanslag plande tegen “een of twee kerken”. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gezegd. De verdachte is een Algerijnse student van 23 die sinds 2009 in Frankrijk woont.

De man was al gekend bij de Franse inlichtingendiensten. Vorig jaar zou hij namelijk de ambitie hebben gehad om naar Syrië te vertrekken en zich daar aan te sluiten bij jihadisten. In zijn wagen en in zijn woning heeft de politie nu een arsenaal aan oorlogswapens gevonden. Dat hij aanslagen plande, bleek ook uit documenten die zijn aangetroffen.

De verdachte belde zondagochtend zelf naar de hulpdiensten. Hij zei dat hij een schotwonde in zijn been had, volgens hem door een afrekening. De speurders, die niet uitsluiten dat hij zichzelf heeft verwond, vonden bloedsporen tot in zijn voertuig. Sindsdien zijn er verschillende huiszoekingen geweest en zijn een aantal mensen uit zijn omgeving opgepakt.

De man wordt er ook van verdacht betrokken te zijn bij de dood van een 32-jarige vrouw, die zondag vlakbij Parijs dood is teruggevonden. Zijn DNA is aangetroffen in het voertuig waarin de vrouw is gevonden. Haar lichaam vertoonde drie schotwonden. Het voertuig was in brand gestoken.