Belg veroordeeld in Israël voor spionage

Een Belg van Iraanse origine is in Israël veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan spionage voor Iran. Dat meldt een journalist van het persagentschap AFP, die aanwezig was op de zitting in Lod.

De veroordeelde Ali Mansouri is in Iran geboren, maar heeft de Belgische nationaliteit na zijn huwelijk met een Belgische vrouw in 2002. Volgens gerechtsdocumenten werd hij in 2012 gerekruteerd door de ‘Iraanse Revolutionaire Garde’.  Hij bezocht Israël drie keer "om spionagemissies uit te voeren om de Israëlische veiligheid aan te tasten", klinkt het. Hij deed zich daarbij voor als zakenman. In ruil daarvoor zou Teheran hem 1 miljoen dollar beloofd hebben.

Mansouri werd op 11 september 2013 opgepakt op de internationale luchthaven Ben Goerion, in de buurt van Tel Aviv. Volgens de Israëlische contraspionagecel was hij toen in het bezit van foto's van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv en van andere sites in Israël.

De Iraanse Belg werd vandaag veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar, die loopt vanaf zijn arrestatie. Volgens zijn advocaat Avigdor Feldman zal Mansouri niet in beroep gaan tegen het vonnis, maar hij vindt het wel een redelijke straf. "De Iraanse geheime diensten hebben hem en zijn familie onder druk gezet en wij vinden dat deze veroordeling eerder rechtvaardig en redelijk is, gezien de omstandigheden", zegt Feldman.