Onderzoek naar dood 3-jarige in ziekenhuis

Het Brusselse gerecht heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar het overlijden van een 3-jarig meisje, afgelopen zaterdag in het Brusselse Sint-Lucasziekenhuis. Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door de advocaat van de ouders van het meisje, meester Sven Mary. Het kind zou overleden zijn nadat het ziekenhuispersoneel te lang zou gewacht hebben met een bloedtransfusie omdat er geen anesthesist aanwezig was. Het ziekenhuis heeft intussen ook een intern onderzoek geopend naar het voorval.

Volgens het relaas dat de ouders in verschillende media doen, zou de 3-jarige Eda vrijdag ernstig ziek geworden zijn en onder meer hoge koorts vertoond hebben. Net voor haar ouders met haar naar de dienst spoedgevallen van het Sint-Lucasziekenhuis trokken, zou het meisje thuis nog bloed geplast hebben. Eenmaal in het ziekenhuis zouden de artsen vastgesteld hebben dat het kind een bloedtransfusie nodig had, maar daarmee moest tot zaterdagochtend 6 uur gewacht worden omdat er geen anesthesist beschikbaar was. Die zou uiteindelijk pas zaterdag om 12 uur opgedaagd zijn, nadat het kind al overleden was. Bovendien zou de defribillator waarmee gepoogd werd het meisje te reanimeren, niet gewerkt hebben.

"De ouders hebben zaterdag klacht ingediend bij de politie", zegt meester Sven Mary. "Het parket heeft daarop een gerechtelijk onderzoek geopend en ik zal me in de komende dagen burgerlijke partij stellen bij de onderzoeksrechter. Mijn cliënten zijn niet uit op een schadevergoeding, maar willen duidelijkheid over het overlijden van hun dochter, zodat gelijkaardige drama's in de toekomst kunnen vermeden worden."

Meester Mary wil niet vooruitlopen op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek. "De autopsie moet eerst de juiste doodsoorzaak achterhalen. Maar als het verhaal van mijn cliënten klopt, zijn er ernstige vragen te stellen bij de werking van het ziekenhuis. Dan spreken we mogelijk over schuldig verzuim."

Het Sint-Lucasziekenhuis zegt in een officiële reactie dat er zal meegewerkt worden aan het gerechtelijk onderzoek en dat er ook een intern onderzoek in het ziekenhuis is gestart. "Het UZ Saint-Luc deelt het verdriet van de familie van Eda Unlü Songul en betuigt zijn oprechte deelneming aan haar familie. Gezien het lopende gerechtelijk onderzoek, kan het ziekenhuis op dit moment geen commentaar geven over dit specifieke geval. In tegenstelling tot sommige beweringen, houden wij eraan om te verduidelijken dat de diensten van het ziekenhuis te allen tijde zo georganiseerd zijn zodat zij steeds de nodige continuïteit kunnen verzekeren".