"Migrantenboten meteen vernietigen"

De Europese Unie wil een burgerlijk-militaire operatie op touw zetten om de boten van mensensmokkelaars die actief zijn op de Middellandse Zee in beslag te nemen en te vernietigen. Dat is maandag beslist op de vergadering van de EU-ministers van Binnenlandse en van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Verschillende landen, waaronder België, engageren zich om meer vluchtelingen te hervestigen.

Er is onder meer besloten dat er een burgerlijk-militaire operatie zal komen om de boten te vernietigen die smokkelaars gebruiken om vluchtelingen de Middellandse Zee op te sturen. Het mandaat voor die operatie moet nog worden uitgewerkt, maar de Commissie laat zich alvast inspireren door de goede ervaringen met de antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië. Aan Belga verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat België bereid is na te gaan of het aan de nieuwe operatie een bijdrage kan leveren.

Vluchtelingen hervestigen

De grensbewakingoperaties Triton en Poseidon zullen meer geld en middelen krijgen. Ook het gebied waarin ze mogen opereren, wordt uitgebreid. Reynders maakt gewag van een verdubbeling van de middelen. 

De Europese lidstaten waar de meeste vluchtelingen Europa binnenkomen, krijgen meer steun. Zo zal het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) teams naar Italië en Griekenland sturen om hen te helpen bij de verwerking van asielaanvragen. Alle lidstaten - dus ook de Italianen en de Grieken - engageren zich er in ruil toe alle migranten te registreren die hun grondgebied betreden.

De ministers gaven ook hun steun aan het voorstel voor een pilootproject om meer vluchtelingen te hervestigen. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet verstaan dat ook België zich daartoe wil engageren.

Donderdag evaluatie

Alle maatregelen moeten nog uitgewerkt en geconcretiseerd worden. Ze zullen donderdag, op de extra Europese top over migratie, verder besproken worden.