"Situatie wordt steeds schrijnender"

De geredde vluchtelingen van het migrantenschip zijn op weg van Malta naar Catania. “Er is een waar ontvangstcomité voor de 28 geredde migranten. Het Rode Kruis, de politie en het leger is aanwezig. De voorbije weken zijn er bijna 2000 migranten gestorven, die 28 krijgen nu wel heel erg veel aandacht”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers. 

Intussen blijven de vragen rijzen over wat er zich op het schip heeft afgespeeld. “De enige getuigenis is tot nu toe die van de Bengaalse man die per helikopter van Malta naar Catania is gebracht. Er zouden meerdere honderden personen opgesloten geweest zijn in het ruim van het schip. Dat zou een mogelijke verklaring zijn waarom er zo weinig lichamen gevonden worden. Hoe meer we weten, hoe schrijnender het verhaal wordt.”

De mensensmokkelaars blijven zelf voorlopig buiten schot. “De smokkelaars zelf zijn niet aan boord, het is personeel dat aan het roer zit. Maar die slagen er bijna altijd in te ontkomen, ze gaan vaak op in de menigte bootvluchtelingen en kunnen vaak zelfs weg raken voor ze worden opgepikt. 

In Sicilië zijn ze het in ieder geval spuugzat. “Er heerst een mengeling van kwaadheid, boosheid en frustratie. Ze schreeuwen om bijstand vanuit heel Europa. Sicilië kan dit niet alleen.”