"Zorgen dat mensen niet op boot stappen"

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft voor aanvang van het Europese spoedoverleg in Luxemburg vermeld dat er zeker moet opgetreden worden als er zich een drama met bootvluchtelingen voordoet. Maar vooral de oorzaak van de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee moeten worden aangepakt en dat is veel moeilijker. "Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de mensen niet meer op de boten van smokkelaars stappen." 

De gemeenschappelijke vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken is zeker nodig, zei Jambon. "We moeten onze steun aan de slachtoffers tonen en maatregelen nemen nadat er de voorbije week 1.500 doden gevallen zijn." Het is beter om drama's te vermijden, maar dat wil niet zeggen dat er niet moet gereageerd worden als er zich drama's voordoen, aldus de Belgische minister.

Harde beslissingen verwacht Jambon niet. "We kunnen suggesties doen voor hulp. Er moet consensus zijn over de te nemen maatregelen, daarom is het goed daar binnen over te praten", zei hij. Mogelijk zullen er maatregelen genomen worden tijdens een extra Europese top later deze week, waar steeds meer staatshoofden en regeringsleiders om vragen.

3Het belangrijkste", volgens minister Jambon, "is ervoor te zorgen dat de mensen niet meer op de boten van smokkelaars stappen". Hoe hij dat wil realiseren? "Er zijn veel ideeën, maar die gaan we binnen bespreken", zei hij tegen de journalisten in Luxemburg.