Francken: "Ons land kan nog meer doen"

“We betreuren dat er mensen sterven op de Middellandse Zee en we moeten vermijden dat zoiets gebeurt. Maar tegelijkertijd moeten we ook opletten dat we de mensenhandel en georganiseerde misdaad niet rijker maken.” Zo reageert staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) vanuit Belgrado op het tragische nieuws van de gekapseisde boot met vluchtelingen op de Middellandse Zee. Want door meer mensen op te vangen in België, houden we de mensensmokkel in stand, vindt hij.

“We moeten vermijden dat er mensen sterven op de Middellandse Zee”, zegt Francken. “Maar we moeten anderzijds ook opletten voor perverse effecten. Dat we meer kunnen doen, daar ben ik van overtuigd, maar we moeten een goed evenwicht zoeken, om ervoor te zorgen dat de georganiseerde misdaad niet nog meer vluchtelingen op gammele bootjes zet.”

België heeft vorig jaar nog 1400 Syrische vluchtelingen erkend, maar er is volgens Francken nog marge. “We kunnen bijvoorbeeld kijken naar religieuze minderheden”, zegt hij. “ Als ik zie dat sommige christenen overboord worden geduwd door bepaalde andere bevolkingsgroepen, moeten we toch ook voor de christenen iets proberen te doen. “