100 vluchtelingen komen aan in Sicilië

Een honderdtal vluchtelingen zijn vanmorgen aangekomen in de haven van Pozzallo, in Sicilië. Ze werden gered op de Middellandse Zee, terwijl ze probeerden Europa te bereiken in een gammele boot. De vluchtelingen krijgen eerste hulp en worden ondergebracht in gespecialiseerde centra. Ze zouden niets te maken hebben met de scheepsramp van gisteren.

Volgens de lokale autoriteiten waren er 41 vrouwen en kinderen aan boord, die eerst van het schip werden gehaald om de nodige verzorging te krijgen.

Gisteren nog kapseisde een vissersboot met meer dan 700 vluchtelingen aan boord ter hoogte van Lampedusa. Slecht 28 mensen konden gered worden en al 20 lichamen werden gevonden. De scheepsramp zorgde voor een storm van kritiek over de rol van Europa tegenover oorlogsvluchtelingen. Verschillende internationale hulpverleningsgroepen en Italie hebben de Europese zeemissie ‘Triton' al gehekeld. Die zeemissie moet de Europese grenzen bewaken tegen migrantenboten van mensensmokkelaars, maar is veel minder snel en effectief dan de vroegere Italiaanse opsporingsmissie ‘Mare Nostrum’.