85 doden in 24 uur in Jemen

Het aanhoudende geweld tussen de sjiitische Houthi-rebellen en de troepen die de soennitische president Abd Rabu Mansour Hadi steunen, heeft in het zuiden van Jemen aan 85 mensen het leven gekost in de voorbije 24 uur. Dat blijkt zondagavond uit een tussentijdse balans.

Het bloedigst was de strijd in Dhaleh, waar de gevechten en de bombardementen 48 doden maakten: 31 Houthi's en 17 soennieten. Andere plekken waar de strijd zondag hevig woedde, zijn de steden Aden en Taez.

De hevige strijd in Jemen duurt nu al vier weken. Op 26 maart voerde een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië voor het eerste luchtaanvallen uit op stellingen van de Houthi's. Na de oproep van de Verenigde Naties voor het sturen van internationale humanitaire hulp, zeiden de Saoedi's zaterdag dat ze de volledige kost van zo'n operatie op zich willen nemen. Er wordt over een bedrag van 274 miljoen dollar (253 miljoen euro) gesproken.

Medische hulp

Volgens het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) is er in Jemen dringend nood aan voedsel, medicijnen en brandstof. Het recente geweld heeft tussen 120.000 en 150.000 mensen op de vlucht doen slaan - 300.000 Jemenieten hadden daarvoor al hun woning verlaten.

VN-resolutie

Het viel zondag trouwens op dat de voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die aan de Houthi's gelinkt wordt, zich bereid verklaart de VN-resolutie te steunen die sancties oplegt aan de leiders van de rebellenbeweging.

Houthi's

De Houthi's - gesteund door Iran - trokken in september 2014 vanuit het noorden van het land naar hoofdstad Sanaa. Daar namen ze in januari de macht in handen, waarna president Hadi naar de Saoedische hoofdstad Ryad vluchtte. In maart ondernamen de Houthi's een offensief in zuidelijke richting. Dat lokte de reactie uit van de coalitie onder leiding van de Saoedi's.