"Snelle bijeenkomst Europese top"

Nog voor het einde van de week moeten de Europese staatshoofden en regeringsleiders in spoed bijeenkomen om zich over de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee te buigen. Die oproep heeft de Italiaanse premier Matteo Renzi zondag gelanceerd. Hij krijgt de steun van zijn collega's uit Spanje en Malta: Mariano Rajoy en Joseph Muscat.

Renzi reisde zondag meteen naar Rome terug nadat hij had vernomen dat bij een nieuwe scheepsramp mogelijk honderden vluchtelingen verdronken zijn. Een boot waarop naar verluidt een 700-tal opvarenden zaten, kapseisde zaterdagnacht op zo'n 130 kilometer voor de Libische kust.

Mensenlevens

Renzi pleegde meteen overleg met zijn ministers van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Hij zat ook samen met de Europese hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini. Er moet zo snel mogelijk een Europese top over migratie worden georganiseerd, zei Renzi in de loop van de middag tijdens een persconferentie. "We praten hier niet over banale zaken, maar over mensenlevens. (...) Als we dit probleem niet bij de wortel aanpakken, zullen we er nooit in slagen het op te lossen."

Mensensmokkel

Renzi hield de hele dag nauw contact met onder anderen de Maltese premier Muscat. In de loop van de avond liet de Spaanse eerste minister Rajoy weten dat hij hun oproep voor een snelle bijeenkomst van de Europese Raad steunt. Volgens Matteo Renzi vormt de grensbewaking op zee niet het probleem, maar wel de grootschalige mensensmokkel. De smokkelaars noemt hij de nieuwe ‘slavenhandelaars’. "Het is niet met tien boten meer of minder dat het probleem zal worden opgelost", geeft de premier zijn Europese collega's een schot voor de boeg.

'Mare Nostrum'

Italië is al langer vragende partij om meer Europese solidariteit en hulp in het aanpakken van de vluchtelingenstroom. Het zette eind vorig jaar zijn operatie 'Mare Nostrum' stop omdat het de kosten niet meer kon dragen. De nieuwe ramp met de bootvluchtelingen komt er slechts enkele dagen nadat bij een ander ongeluk al ongeveer 400 doden zouden gevallen zijn.