MH17: Weer menselijke resten geborgen

Experts van de Nederlandse repatriëringsmissie hebben zondag opnieuw stoffelijke resten geborgen op de plek in Oost-Oekraïne waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorig jaar op 17 juli is neergestort. Dat zegt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook op de vierde dag van de missie hebben de bergingswerkers zonder incidenten kunnen werken. "Conform onze analyses vinden we op de burnsite nog veel stoffelijke resten", zegt missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg. "Er wordt hard gewerkt. De omstandigheden zijn niet makkelijk. Het regent veel en de temperaturen zijn laag, zo'n 5 graden."

Moeilijke omstandigheden

De bergingsmissie werd donderdag hervat. De operatie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten en persoonlijke bezittingen naar Nederland te krijgen. De missie kan nog weken duren. Door de aanhoudende gevechten en het winterweer was het maandenlang niet mogelijk om bergingswerk in het rampgebied uit te voeren.

Alle 298 inzittenden in het vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen bij de crash om het leven, onder wie 196 Nederlanders en zes Belgen. Het toestel, dat van Schiphol was opgestegen, vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.