Nigeria in de ban van mysterieuze ziekte

Een mysterieuze ziekte heeft in Nigeria al zeker het leven van 18 mensen gekost. De slachtoffers zijn allemaal binnen de 24 uur overleden. Over welke ziekte het gaat, is nog niet bekend, maar tests hebben uitgewezen dat het niet om ebola of een virale ziekte gaat. 

‘Achttien mensen zijn overleden aan de mysterieuze ziekte sinds ze begin deze week vastgesteld werd in de stad Ode-Irele’, verklaarde Kayode Akinmade, woordvoerder van de deelstaat Ondo. 

De symptomen van de mysterieuze ziekte zijn hoofdpijn, bewustzijns- en gewichtsverlies en gezichtsproblemen. De dood volgde bij alle 18 slachtoffers binnen de 24 uur. Testen die uitgevoerd werden hebben tot dusver nog niet kunnen uitwijzen over welke ziekte het gaat. 

Onkruidverdelger? 

Er wordt in de eerste plaats aan onkruidverdelgers gedacht als verklaring voor de mysterieuze ziekte. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "De huidige hypothese is dat herbiciden aan de basis liggen", zegt een woordvoerder van de organisatie op Twitter. Hij verduidelijkte niet hoe de onkruidverdelgers de slachtoffers zouden kunnen hebben vergiftigd.