Valt kabinet over 'bed, bad en brood'?

In Nederland heeft het kabinet van premier Rutte vandaag crisisoverleg gehad over wat de Nederlanders de ‘bed-bad-broodcrisis’ noemen. Regeringspartijen VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Voor PvdA moet Nederland voorzien in ‘bed, bad en brood’ voor illegalen, de VVD wil dat niet. Het urenlange overleg van vandaag leverde geen vergelijk op. Maandag praten beide partijen verder.

Na een uitspraak van de Raad van Europa over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers ontstond in Nederland een hevige discussie tussen regeringspartijen VVD, van premier Rutte, en de PvdA. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten in principe terugkeren naar hun land van herkomst, maar heel wat afgewezen asielzoekers blijven illegaal in het land.

Voor de socialistische PvdA moet Nederland deze uitgeprocedeerde asielzoekers voorzien van minimumopvang, namelijk: bed, bad en brood. De liberalen van de VVD willen dat niet. Zij vrezen dat dergelijke opvang een aanzuigeffect heeft en dat nog minder asielzoekers die zijn afgewezen het land ook effectief zullen verlaten.

De discussie heeft tot een crisis geleid tussen de twee regeringspartijen. Vanochtend heeft premier Mark Rutte zelfs de wekelijkse kabinetsraad, met alle topministers, overgeslagen om een ultiem crisisoverleg voor te bereiden. Dat crisisoverleg vond deze namiddag plaats tussen de kopstukken van de VVD en de PvdA, maar na urenlange onderhandelingen kwamen de partijen niet tot een oplossing. Maandag gaan de gesprekken verder. Bedoeling is om uit de impasse te komen en een mogelijke regeringsval af te wenden.