886 vluchtelingen stranden op Sicilië

Bijna 600 Afrikaanse migranten zijn gisteren aangekomen in de Italiaanse haven van Trapani. Sommigen onder hen waren ernstig gewond, omdat ze voor hun vertrek betrokken geweest waren bij een gasontploffing. Van de Libische mensensmokkelaars die hun oversteek regelden, mochten ze niet naar het ziekenhuis om verzorgd te worden voor ze aan boord gingen.

De Italiaanse politie arresteerde ook vijftien van de passagiers, omdat ze twaalf anderen overboord zouden gegooid hebben tijdens een discussie tussen moslims en christenen. Nog tien anderen werden opgepakt, omdat ze bekend staan als drugssmokkelaars.

Verschillende migranten vertelden aan de pers hoe opgelucht ze waren om eindelijk aan land te zijn. Vooral de Libische mensensmokkelaars boezemden hen angst in. “Ze slaan je en ze vermoorden je. Godzijdank heb ik het overleefd”, zei Ebrima Jaiteh.

Deze morgen bereikten opnieuw 300 vluchtelingen het eiland Sicilië. Sinds vorige week vrijdag zijn ongeveer 10.000 vluchtelingen opgepikt op zee, de meeste in erbarmelijke toestand.