Bedreigde witte neushoorn bewaakt

In het Keniaanse natuurreservaat Ol Pejeta wordt Sudan, de laatste mannelijke witte neushoorn, permanent bewaakt door gewapende parkwachters. Hij is het laatste exemplaar dat het voortbestaan van de soort kan verzekeren. Maar er is een constante dreiging van stropers die uit zijn op ivoor. Daarom werd de hoorn van Sudan uit voorzorg verwijderd.

Volgens het Wereld Natuur Fonds  (WNF) waren er in 1960 nog meer dan 2000 witte neushoorns op aarde. Illegale praktijken zoals het stropen van neushoorns hebben dat aantal teruggedrongen tot slechts vijf exemplaren in 2015. De Westerse zwarte neushoorn, een andere neushoornsoort, werd in 2011 al officieel uitgestorven verklaard door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Daarom wordt Sudan nu dag en nacht bewaakt. Maar ook de veiligheid van de wachters komt daarbij in het gedrang, want de stropers deinzen er niet voor terug om hen uit te schakelen. Om het nodige materiaal voor de parkwachters te kunnen voorzien, is Ol Pejeta twee maanden geleden een GoFundMe campagne gestart, die nu eindelijk succes lijkt te boeken.