Wereldwijd protest tegen McDonald's

Op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten zijn protesten uitgebroken tegen McDonald’s en andere fastfoodketens. De demonstranten beschuldigen de ketens ervan hun werknemers het minimumloon uit te betalen, terwijl ze zelf ieder jaar gigantische winsten boeken. Daarom vragen ze nu om een uurloon van minstens 15 dollar en het recht om een vakbond op te richten.

In Brazilië braken gelijkaardige protesten uit, uit sympathie met de ‘fastfoodwerknemers’ in de Verenigde Staten. Verschillende mensen die verkleed gingen als Ronald McDonald, de roodharige mascotte van McDonald’s, werden in een kooi opgesloten. Demonstranten droegen ook doodskisten rond met de afbeelding van Ronald op. Bovendien werden ook valse menu’s uitgedeeld, waarop de naam van de keten veranderd was in “McSlavery” of “McHumiliation”, vrij vertaald McSlavernij en McVernedering.

Volgens Kendal Fells, de organiserend directeur van de zogenaamde ‘Fight for $15’, staan de werknemers van de fastfoodketens niet langer alleen. “We zien de protesten veel meer evolueren naar een mars voor economische en sociale gerechtigheid.”