Agent ramt gewapende man

De politie van Tucson, in de Amerikaanse staat Arizona, heeft dashcambeelden vrijgegeven van de aanrijding tussen een politiewagen en een gewapende verdachte. Op de schokkende beelden is te zien hoe de agent een gewapende verdachte tegen hoge snelheid en heel bewust omver rijdt. Volgens het hoofd van de lokale politiezone was de drastische handelswijze gerechtvaardigd. De feiten dateren van 19 februari dit jaar, maar de politie heeft de beelden nu pas vrijgegeven.

Op 19 februari wandelt Mario Valencia met een gestolen geweer door de straten van Marana, een buitenwijk van Tucson in de Amerikaanse staat Arizona. Valencia heeft het wapen eerder in een Wal-Martsupermarkt gestolen. Nog diezelfde dag heeft hij een andere supermarkt overvallen, een kerk in brand gestoken en een inbraak gepleegd.

Wanneer Valencia door de verlaten straten van Marana wandelt, achtervolgt de politie hem op een afstand. Op de dashcambeelden van één van de achtervolgende politiewagens is te zien hoe een andere politiewagen komt aangereden, versneld, en de verdachte frontaal ramt. Ook de dashcambeelden van de wagen die de verdachte omver rijdt, zijn vrijgegeven. Valencia overleeft de aanrijding als bij wonder.

Het hoofd van de lokale politie de drastische manier van handelen van de agent. “De verdachte negeerde onze bevelen, hij had een geweer met grote vuurkracht en had al geschoten. We moesten vermijden dat hij enkele drukbevolkte winkels kon bereiken. Als dat gebeurde, had de situatie veel erger kunnen worden.”