VS schrapt Cuba van terreurlijst

De Verenigde Staten hebben Cuba na 33 jaar van hun terreurlijst geschrapt. Dat deelde het Witte Huis in Washington mee. Het schrappen van Cuba is een deel van de recente toenadering tussen beide landen: midden december kondigden beide regeringen onverwachts aan om de diplomatieke betrekkingen te normaliseren.

De Amerikaanse president Barack Obama had op de Amerika-top in Panama dit weekend al laten weten dat hij snel over de zaak zou beslissen. Naast Cuba, staan ook onder meer Iran, Syrië en Soedan op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Cuba kreeg in 1982 een plekje op de lijst, omdat het leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de Colombiaanse guerillabeweging FARC onderdak had geboden. Sindsdien werd Cuba uitgesloten van wapenleveringen en economische hulp.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besliste nu om deze stap te zetten na een uitgebreide evaluatie, aldus buitenlandminister John Kerry. Cuba had zelf ook tijdens gesprekken met VS-ambtenaren aangedrongen om van de lijst verwijderd te worden. President Obama riep het Congres dan weer op een einde te maken aan de sancties tegen Cuba.