Al-Shabaab belaagt Somalisch ministerie

In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, hebben leden van de terroristische groepering al-Shabaab een aanslag gepleegd op het Ministerie van Onderwijs. Eerst lieten ze buiten een bomauto ontploffen, waarna gewapende mannen het gebouw binnendrongen. Bij de aanslag kwamen minstens zeventien mensen om, waaronder ook zeven van de aanvallers. Dat bevestigde Ridwaan Haji, een woordvoerder van de overheid.

De terroristen verloren in 2011 de controle over de Somalische hoofdstad Mogadishu, maar voeren er nog regelmatig gewapende aanvallen uit. Ook buurland Kenia is vaak een doelwit, omdat zij militaire troepen naar Somalië sturen. Zo viel al-Shabaab eerder deze maand al een universiteit aan in het Keniaanse Garissa. Daarbij kwamen 147 mensen om. Vooral studenten die niet konden aantonen dat ze moslim waren, werden afgeslacht.

De extremisten worden vaak vergeleken met het Nigeriaanse Boko Haram. Nu die laatsten vorige maand hun trouw aan IS hebben gezworen, wordt gevreesd dat ook de leden van al-Shabaab dat zullen doen. Maar binnen de groepering zelf blijkt daar onenigheid over te bestaan.