Al 2.000 vrouwen ontvoerd

De islamitische terreurgroep Boko Haram uit Nigeria heeft sinds het begin van 2014 minstens 2.000 vrouwen en meisjes ontvoerd. Dat zegt Amnesty International in een rapport over Boko Haram. De vrouwen en meisjes worden vaak gedwongen om te trouwen of als seksslaaf gebruikt. Anderen worden opgeleid om te vechten.

In het 90 pagina’s tellende rapport documenteert Amnesty International de misdaden die Boko Haram sinds begin vorig jaar pleegde. Daaruit blijkt dat de terreurgroep meer dan 300 raids heeft uitgevoerd tegen burgers in het noordoosten van Nigeria en er minstens 5.500 heeft gedood. Het rapport is samengesteld op basis van meer dan 200 getuigenissen, waaronder die van 28 ontvoerde  vrouwen.

"De bewijzen die in dit schokkende rapport voorgesteld worden, tonen de schaal en de ontaarding van de methodes van Boko Haram aan", zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. "Mannen en vrouwen, jongens en meisjes, christenen en moslims zijn vermoord, ontvoerd en ontmenselijkt tijdens het schrikbewind van Boko Haram dat miljoenen mensen heeft getroffen."

Amnesty International toont in het rapport ook nieuwe satellietbeelden die de verwoesting weergeven die de terreurgroep veroorzaakt. Uit die satellietbeelden blijkt bijvoorbeeld dat Boko Haram-strijders bij hun terugtrekking uit de stad Bama minstens 5.900 gebouwen, ongeveer 70 procent van de stad, vernield hebben.

Door de machtswissel na de Nigeriaanse verkiezingen eind maart ziet Amnesty een kans om Boko Haram effectiever te bestrijden. "Verdere moorden moeten voorkomen worden en zij die schuldig zijn aan dit afschuwelijke lijden, moeten voor het gerecht gebracht worden", besluit Shetty.