Al 23 doden door bosbranden in Siberië

Siberië wordt sinds enkele dagen geteisterd door zware bos- en steppebranden. Daarbij zijn al zeker 23 mensen om het leven gekomen en 100 huizen vernield. Eén persoon wordt nog vermist en acht anderen vechten in het ziekenhuis voor hun leven. Zo'n honderd anderen liepen geen levensbedreigende verwondingen op.

Het Russische leger zette gisteren blusvliegtuigen en 700 militairen in om de branden onder controle te krijgen. Er werden ook vrijwilligers opgeroepen. Ondertussen zouden al zo'n 5.000 mensen meehelpen bij de bluswerkzaamheden. In het grootste deel van de deelrepubliek Chakassië, in het centrum van Siberië, werd de noodtoestand uitgeroepen.

Het vuur ontstond toen steppegras op een ongecontroleerde manier werd afgebrand. Door de sterke wind en de extreme droogte kon de vuurzee met 30 meter per seconde uitbreiden. Verscheidene dorpen zijn volledig verwoest. De ravage is zo groot omdat veel huizen in Siberië hoofdzakelijk uit hout bestaan.

De situatie rakelt bij veel Russen herinneringen op aan 2010: toen werd het hele land overspoeld door een golf van branden, waarbij duizenden gebouwen in de vlammen opgingen en heel wat mensen het leven verloren. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen toen precies omkwamen.