Agent schiet "per ongeluk" zwarte dood

In de Verenigde Staten heeft een blanke hulpagent een zwarte Amerikaan “per ongeluk” doodgeschoten. Toen de verdachte gearresteerd werd en al op de grond lag, wou de agent hem een shock toedienen met een taser, maar hij vergiste zich en schoot hem neer met een vuurwapen. Op de camerabeelden staat de datum van 2008, maar het incident vond plaats op 2 april in Tusla, Oklahoma. De politie gaf de hallucinante beelden nu pas vrij.

Op de beelden is te zien hoe de 44-jarige Eric Harris een illegaal wapen probeert te verkopen aan een undercoveragent. Wanneer er een wagen aankomt van de politie, slaat Harris op de vlucht. De politie zet de achtervolging in en kan Harris onderscheppen. Via de bodycam van een agent is te zien hoe de verdachte wordt overmeesterd en tegen de grond wordt geduwd.

"Taser! Taser!"

Op dat moment waarschuwt een andere agent, de 73-jarige reserve-agent Robert Bates, dat hij zijn stroomstootwapen zal gebruiken op de verdachte. “Taser! Taser!”, roept hij. In plaats van een elektrische shock, is echter een schot te horen. Meteen daarna verontschuldigt Bates zich: “Oh. Ik heb hem neergeschoten. Het spijt me.”

"Fuck je adem"

De hallucinante scène gaat nadien gewoon door. De politie houdt de gewonde man nog steeds vast. Harris schreeuwt nog “Hij heeft me neergeschoten! Hij heeft me neergeschoten! Ik deed niets. Hij schoot me neer.” Maar de agenten lachen Harris’ woorden weg: “Je deed niets? Je liep weg!” Het filmpje eindigt wanneer Harris zegt: “Ik krijg geen adem meer”. Waarop één van de agenten hem toesnauwt: “Fuck je adem.” Uiteindelijk sterft Harris een uur later aan zijn verwondingen.

Het is het zoveelste incident op korte tijd waarbij een zwarte Amerikaan wordt gedood door de politie. Het zorgt al maandenlang voor spanningen in de Amerikaanse samenleving.