Kinderen vaccineren of bijslag kwijt

De Australische eerste minister Tony Abbott heeft gewaarschuwd dat ouders die hun kinderen niet vaccineren, een deel van hun kinderbijslag niet meer zullen krijgen. Abott wil koste wat kost vermijden dat in Australie ziektes als de mazelen en kinkhoest terug voorkomen, zoals in de VS en Europa al het geval is.

"Geen inenting, geen geld", zei de conservatieve premier tegen journalisten. "Het gaat om een belangrijke maatregel voor volksgezondheid. Het is belangrijk dat onze families en onze kinderen zo veilig mogelijk zijn." In Australië is 90 procent van de kinderen tussen één en vijf jaar wel gevaccineerd, maar de afgelopen jaren stijgt het aantal niet ingeënte kinderen.

Ouders die op dit moment vaccinatie weigeren, krijgen daarvoor een clausule, maar behouden wel een kinderbijslag die tot 15.000 Australische dollar (10.800 euro) kan bedragen per jaar per kind.

Als de nieuwe maatregel goedgekeurd wordt, krijgen de ouders die bijslag in de toekomst niet meer. De nieuwe regelgeving zou in 2016 van kracht worden.