18.000 betogers samen in hologram

Gisterenavond kwamen in Madrid zeker 18.000 betogers samen op straat, maar niet in levende lijve. Ze verschenen namelijk in hologramvorm om de nieuwe ‘zwijgwet’ van de Spaanse overheid aan te klagen. Die wet verbiedt vanaf 1 juli protesten aan overheidsgebouwen en legt overtreders boetes op tot 600 euro.

Mensen over de hele wereld hebben beelden en geluiden van zichzelf genomen en geüpload op de speciale website van ‘Hologramas por la Libertad’, wat ‘holograms voor de vrijheid’ betekent. Zo waren er alles samen eigenlijk 18.000 deelnemers op de betoging, maar kon de politie niemand arresteren. De betoging was ironisch bedoeld om de draconische anti-protestwetten in Spanje aan te klagen en betekent zeker niet dat er niet meer in persoon zal geprotesteerd worden.

In een poging om het aantal protesten en betogingen in te perken, heeft de regering de ‘Leyes Mordazas’ ingevoerd, de zogenaamde ‘zwijgwetten’. Die wetten bepalen dat protesteren aan overheidsgebouwen illegaal zijn, net als weigeren van identificatie en het beledigen van de politie. De economische crisis heeft zwaar huis gehouden in Spanje, waardoor de overheid steeds meer besparingen en strenge regels moet doorvoeren. Daarnaast komen er ook steeds vaker corruptieschandalen met overheidsfiguren aan het licht. De spaanse bevolking is diep ontevreden en komt vaak op straat.