VS willen Cuba van zwarte lijst halen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft president Barack Obama het advies gegeven om Cuba te schrappen van de lijst met landen die het terrorisme ondersteunen. Dat heeft de Democratische senator Ben Cardin donderdag verklaard. Het State Departement heeft evenwel nog geen officiële mededeling daarover gedaan.

De aanbeveling komt er na "een technisch onderzoek van meerdere maanden", stelt Cardin, de belangrijkste Democratische vertegenwoordiger in de senaatscommissie Buitenlandse Zaken. "Het is een belangrijke stap bij onze inspanningen om tot een vruchtbare relatie met Cuba te komen." Het ministerie zelf wil het nieuws voorlopig nog niet bevestigen. "Zolang het proces nog aan de gang is, geven wij geen specifieke commentaar", zegt woordvoerder Jeff Rathke.

Cuba en de VS hebben als sinds 1961 geen diplomatieke relaties meer. Sinds 1982 staat Cuba ook op de zwarte lijst van de Verenigde Staten. Maar in december vorig jaar kondigden Washington en Havana enigszins verrassend aan dat ze hun relaties wilden normaliseren.

Historische ontmoeting

Tijdens de top van de Amerikaanse landen in Panama vindt vrijdag voor het eerst in meer dan vijftig jaar een formele ontmoeting plaats tussen een Amerikaans en Cubaans staatshoofd. Obama en de Cubaanse president Raul Castro hebben elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, voor de herdenkingsceremonie na het overlijden van Nelson Mandela. Ze hebben toen enkel elkaar de hand geschud.