Beelden van moment voor schietpartij

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van het moment voor de schietpartij in North Charleston. Daarbij heeft een blanke agent een vluchtende zwarte man acht keer in de rug geschoten. Op de beelden is te zien hoe de man wordt tegengehouden, omdat zijn achterlicht defect is. Wanneer de agent even terugkeert naar zijn politiewagen, slaat de zwarte man op de vlucht, wellicht omdat hij geen papieren bij zich had. Op een andere video is te zien hoe de agent de man in de rug schiet. Nu is ook bekend geraakt dat de agent, Michael Slager, zich eerder al eens heeft moeten verantwoorden voor het overmatig gebruik van geweld tegen een zwarte man. Dat blijkt uit een klacht in het personeelsdossier van de inmiddels ontslagen en voor moord aangeklaagde Michael Slager.

Inbraak

In 2013 werd Slager samen met een collega opgeroepen voor een inbraak in North Charleston. Het vrouwelijke slachtoffer leidde de agenten daarop naar het huis van de vermoedelijke dader, maar daar verscheen een man aan de deur die niets met de inbraak te maken had. De vrouw probeerde de agenten daarop duidelijk te maken dat die man niet de gezochte inbreker was. Toch kwam het tot een licht handgemeen, waarna Slager zijn stroomstootwapen gebruikte. Dat blijkt uit de verklaringen van een ooggetuige en van de betrokkene, die later een klacht indiende. De agent zou de man zonder duidelijke reden een elektrische schok hebben toegediend en hem hebben geslagen. De andere agent verklaarde evenwel dat Slager zijn taser moest inzetten om de situatie onder controle te houden.

Dashcam

De video waarop te zien is hoe Slager verschillende kogels afvuurt naar de weglopende Walter Scott, heeft in de VS voor heel wat verontwaardiging gezorgd. De agent, die zich beroept op zelfverdediging, moet wellicht vrijdag voor de rechter verschijnen. Intussen zijn er nieuwe beelden opgedoken van wat er zich voor de schietpartij heeft afgespeeld. De beelden zijn van de dashcam van het politievoertuig. Daarop is te zien dat de agent Scott tegenhoudt voor een defect achterlicht. Wanneer de agent even terugkeert naar zijn politiewagen, gaat Scott er van door, wellicht omdat hij geen papieren bij zich had. 

De neergeschoten Scott wordt zaterdag begraven.

Bekijk ook: