Dossier Ebola

VTM-journalist weer naar ebolagebied

VTM NIEUWS-buitenlandjournalist Robin Ramaekers was in augustus 2014 één van de eerste tv-journalisten in ebolagebied, in Liberia. Vandaag, één jaar later, keert hij terug naar West-Afrika. Wat is er intussen veranderd? Is de epidemie onder controle? Hoe zit het met het onderzoek naar een behandeling? VTM NIEUWS brengt vanaf zondagmiddag 12 april 2015 een reeks reportages waarin Robin Ramaekers op zoek gaat naar antwoorden.

Robin Ramaekers: "Het is net als toen ontzettend belangrijk dat we ter plaatse gaan kijken. In augustus 2014 konden we in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zien hoe de overheid en de internationale hulpverleners met de handen in het haar zaten. De angst voor ebola ontwrichtte een hele maatschappij. Intussen is de wereld niet meer zo geïnteresseerd in ebola. De epidemie lijkt over haar hoogtepunt, maar ze is allesbehalve onder controle. In Guinee was er de laatste weken een nieuwe opflakkering, de ziekte kan zich zo opnieuw verspreiden. En er is nog altijd geen afdoende behandeling, een ‘wondermiddel’ is nog niet ontdekt."

Robin Ramaekers trekt voor VTM NIEUWS naar Guinee, waar de epidemie begon en waar de voorbije weken nieuwe haarden zijn ontstaan. Wat gebeurt er met de overlevers van ebola, in een maatschappij voor wie deze ziekte het ultieme kwaad is? Wat doet het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde in Guinee, hoe staat het met de zoektocht naar een behandeling? Wie bekommert zich om de weeskinderen van ebolaslachtoffers? En hoe groot is de angst in de grensregio met Sierra Leone, waar ebola opnieuw de kop opsteekt? Kortom, hoe ver staan we een jaar na de uitbraak van ebola, in het land waar het allemaal begon? Robin Ramaekers gaat op zoek naar antwoorden, vanaf zondag 12 april 2015 in VTM NIEUWS en in zijn blog op vtmnieuws.be.

Bekijk ook: