Vader Le Pen moet zich verantwoorden

Marine Le Pen, partijvoorzitter van het Franse Front National, gaat een disciplinaire procedure starten tegen haar eigen vader, Jean-Marie Le Pen. Daardoor zal hij zich moeten verantwoorden voor het partijbureau. Dat verklaarde ze in een interview met de Franse tv-zender TF1 waarin ze haar vader publiekelijk aanviel.

“We zijn dochter en vader, maar we zijn vooral politieke leiders en hebben zware verantwoordelijkheden”, verklaarde Marine Le Pen. “Jean-Marie handelt echter niet meer als verantwoordelijke leider. Hij heeft ervaring, maar lijkt niet meer over de nodige wijsheid te beschikken. Niemand binnen de partij is momenteel gelukkig.”

Marine Le Pen kondigde eerder al aan dat ze zich zal verzetten tegen de kandidatuur van haar vader. Ze verklaarde op TF1 ook dat ze een interdisciplinaire procedure zal starten tegen haar vader. Daardoor moet hij zich verantwoorden voor het partijbureau. Wat dat concreet betekent voor de stichter van het Front National is nog niet duidelijk. 

Marine Le Pen vroeg haar vader ook "blijk te geven van wijsheid, lessen te trekken uit de heisa die hij zelf heeft gecreëerd en misschien te stoppen met zijn politieke verantwoordelijkheden." Zij probeert met het FN net een meer gematigde koers te varen. Met succes, want de partij heeft zich het voorbije jaar bewezen als één van de drie grote politieke partijen in Frankrijk.