Poetin plant massale amnestie

De Russische president Vladimir Poetin wil op 9 me,i ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland, 60.000 gevangenen de rest van hun straf kwijtschelden. Poetin diende vandaag in het parlement in Moskou een overeenkomstig wetsvoorstel in. Daardoor mag een tiende van alle gedetineerden in Rusland op een voortijdige vrijlating hopen. De amnestie zou ook gelden voor de 200.000 mensen met voorwaardelijke straffen.

Zware misdadigers, die bijvoorbeeld voor moord of terrorisme zijn veroordeeld, worden van de maatregel uitgesloten. De voorzitter van de mensenrechtenraad van het Kremlin, Michail Fedotov, juichte het initiatief toe.

Volgens de Russische media zou de amnestie mogelijk ook gelden voor de bekende Kremlincriticus Alexej Navalny. Pavel Krasjeninnikov van de bevoegde commissie van de staatsdoema wilde dit volgens het persbureau Interfax niet bevestigen. Oppositiepoliticus Navalny werd eind 2014 in een als politiek gemotiveerd genoemd proces tot drieënhalf jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens verduistering.