TV5 MONDE gesaboteerd door IS

De Franse zender TV5 Monde is gisterenavond en vannacht urenlang gesaboteerd door hackers die zich uitgeven als leden van terreurgroep Islamitische Staat. Zowel de website, als de sociale mediakanalen toonden urenlang propaganda van de terreurgroep. Op televisie kon de zender onmogelijk uitzenden en ging het scherm van 22 uur 's avonds tot 1u 's nachts op zwart. Volgens de algmeen directeur van de televisiezender ging het om een "uitzonderlijk krachtige" cyberaanval.

Rond 22 uur gisterenavond werd TV5 Monde gehackt door het zelfverklaarde 'CyberCaliphate', een groep hackers die in naam van Islamitische Staat handelen. Op de website, de Facebookpagina en de Twitterpagina van TV5 Monde verscheen propaganda voor IS en ook de televisieuizendingen van TV5 Monde ondervonden hinder van de cyberaanval. In vrijwel heel Europa, ook in België en Nederland, ging het satellietsignaal op zwart. Waarschijnlijk werd de centrale signaalaanvoer van TV5 Monde naar de satelliet gesaboteerd.

"Je suis IS"

"We zijn niet meer in staat om iets uit te zenden op een van onze kanalen", liet algmeen directeur Yves Bigot weten. "Onze websites en profielen op sociale netwerken hebben we niet meer onder controle: ze tonen beelden van Islamitische Staat." Op die sociaalnetwerksites stond onder meer "Je suIS IS" en "cyberCaliphate" te lezen. Ook werden onder meer de identiteitskaarten en CV's van familieleden van Franse militairen die actief zijn in de strijd tegen IS op de Facebookpagina geplaatst. "Het CyberKalifaat blijft zijn cyberjihad tegen de vijanden van de islamitische staat voortzetten", zo luidde het ook in een van de berichten op Facebook.

Ook werd de Franse president François Hollande verweten een "onvergeeflijke fout" te hebben begaan met zijn betrokkenheid bij "een oorlog die nergens toe dient." Frankrijk maakt namelijk deel uit van de internationale coalitie die, onder leiding van de VS, luchtaanvallen uitvoert op IS-doelwitten in Irak en Syrië. De internationale zender liet al op hun Twitter weten dat het om piraterij gaat en dat ze alles doen om het op te lossen.

"Uitzonderlijk krachtige aanval"

Uiteindelijk kreeg de zender rond middernacht opnieuw controle over zijn eigen Facebookpagina. Twee uur later was ook de Twitterpagina van TV5 Monde opnieuw in handen de zender zelf. Op televisie waren er geen uitzendingen van 22 uur tot 1 uur 's nachts, maar intussen werd de situatie geleidelijk hersteld. "We kunnen in verschillende gebieden weer beginnen uitzenden", aldus Bigot. "Maar onze systemen zijn zeer zwaar beschadigd door de uitzonderlijke krachtige aanval." Het kan volgens de topman "nog uren of zelfs dagen" duren vooraleer alles weer normaal verloopt.

Weer online

Intussen is de website van TV5 Monde weer toegankelijk. Donderdagnamiddag konden internetgebruikers de inhoud van de pagina's weer oproepen. Eerder was daar enkel een serviceverwijzing te lezen.