"Staking gaat door tot ze gelijk krijgen"

In Frankrijk staakt een groot deel van de luchtverkeersleiders, waardoor vliegtuigen er moeilijk kunnen opstijgen, landen, of zelfs overvliegen. Veel vluchten maken dan ook een omweg. “Ook op dit moment zijn er nog vijf vluchten geschrapt en hebben een tiental vluchten vertraging”, aldus VTM NIEUWS-journaliste Valerie Reynaerts. De Franse luchtverkeersleiders staken omdat ze niet akkoord zijn met de pensioenleeftijd van 59 jaar. "De grootste vakbond van de Franse luchtverkeersleiders zegt dat ze verder staken tot de overheid hun eisen inwilligt, dus het kan nog veel langer duren”.

De pensioenleeftijd zou veel te hoog zijn, door het mentaal zware werk dat de luchtverkeersleiders moeten doen. Belgische luchtverkeersleiders kunnen op pensioen gaan vanaf 55 jaar.Ze moeten constant gefocust zijn, wat niet mogelijk is als je 59 jaar oud bent en de job nog steeds fulltime uitvoert. De staking zal in ieder geval nog tot morgen duren.

Mensen die morgen of de volgende dagen met vakantie vertrekken, doen er dus goed aan om op voorhand de website van hun maatschappij te raadplegen.