"Over 20 jaar bewijs buitenaards leven"

De Amerikaanse ruimtevaartdienst Nasa rekent er op over ten laatste 20 jaar bewijzen te hebben voor buitenaards leven. Dat werd vandaag verklaard tijdens een conferentie in Washington. Het gaat evenwel niet om echte aliens zoals in de films, maar om microben. Een tijd geleden werden al sporen van vroeger leven ontdekt op Mars.

Nasa-wetenschapster Ellen Stofan gelooft sterk in de vondst van buitenaards leven. "Stevige aanwijzingen daarvoor zullen we naar mijn mening in het komende decennium krijgen en definitieve bewijzen in de komende 10 tot 20 jaar", zei ze op het congres. "We weten waar we moeten kijken en in de meeste gevallen beschikken we ook over de technologie".

De Marsrover Curiosity, één van de duurste projecten van de Nasa en nu door bezuinigingen getroffen, heeft op Mars sporen van onder andere zwavel, stikstof, fosfor en koolstof -alle chemische stoffen gevonden. Die stoffen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van leven en dat laat volgens de Nasa de conclusie toe dat er microbieel leven op Mars heeft bestaan.