Ruzie tussen Marine Le Pen en vader bitsiger

Het conflict tussen Jean-Marie Le Pen, stichter van het Front National (FN) in Frankrijk, en zijn dochter Marine Le Pen, de huidige voorzitter van de partij, wordt met de dag bitsiger. Nu heeft Marine laten weten dat ze er alles aan zal doen om te voorkomen dat haar vader bij de volgende verkiezingen opkomt.

Marine Le Pen, die haar vader in 2011 opvolgde als voorzitter van de extreemrechtse partij, wil een meer gematigde koers varen met de partij. Maar haar vader is het daar niet bepaald mee eens. In een interview met het extreemrechtse tijdschrift Rivarol had Jean-Marie kritiek geuit op de strategie van zijn dochter. Eerder deze maand had hij in een interview op de radio ook herhaald dat de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog "een detail" vormden, iets waarvoor hij al veroordeeld werd. Zijn dochter had hem daarvoor al terechtgewezen.

Kandidatuur

Nu zal ze er bij de interne instanties van de partij voor ijveren om haar vader bij de regionale verkiezingen in het najaar van 2015 niet op de kandidatenlijst te zetten. "Jean-Marie lijkt in een spiraal terechtgekomen te zijn die balanceert tussen een strategie van verbrande aarde en politieke zelfmoord", zo laat ze in een persbericht weten.