"Staking in Frankrijk kan nog lang duren"

“Het is nog niet duidelijk hoe lang de luchtverkeersleiders in Frankrijk nog gaan staken”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Valerie Reynaerts van op de luchthaven in Zaventem. “De luchtverkeersleiders werken in een soort van ploegensysteem. Straks is er een shiftwissel en het is niet duidelijk hoeveel mensen er aan de slag zullen gaan. Het plan is om tot morgenavond te staken, maar dat kan ook langer duren. De vakbond spreekt immers straffe taal. Ze gaan door met staken tot de overheid tegemoet komt aan hun eisen.”

“De luchtverkeersleiders staken tegen de beslissing van de overheid om de pensioenleeftijd te verhogen van 57 naar 59 jaar. Daarnaast zijn ze het ook niet eens met een mogelijke wijziging van hun ploegensysteem, waardoor ze tot elf uur aan een stuk moeten werken. Zo lang kunnen ze zich niet concentreren, zeggen ze.”

In ons land heeft de staking een beperkte impact, maar sommige Belgen zien hun paasvakantie in het water vallen. In Frankrijk begint de paasvakantie pas volgende week.